maandag 3 mei 2010

ZZP’er en het uitbesteden van de boekhouding



Als ZZP’er heb je te maken met heel wat wettelijke bepalingen waarmee je rekening moet houden. Hoewel je geen personeel in dienst hebt, is het een hele kluif om aan alle regels te voldoen die vanuit de overheid worden opgelegd. Als eenling is het dan ook niet eenvoudig om van alles steeds op de hoogte te zijn of te blijven. Toch wordt er van je verwacht dat je steeds voldoet aan alle voorschriften en niet in het minst aan je boekhoudkundige en fiscale verplichtingen.

Eenvoudige boekhouding
Vanzelfsprekend is de boekhouding van een ZZP’er veel eenvoudiger dan de administratie van een vennootschap. Toch zijn beiden voor een deel onderworpen aan dezelfde verplichtingen. Een bv zal er veelal iemand voor in dienst nemen; maar een ZZP’er moet zelf zijn weg vinden in het doolhof van de administratieve verplichtingen. Tenzij je als zelfstandig boekhouder actief bent, is het voor de meeste zelfstandigen absoluut niet evident om de eigen administratie te beheren. Toch kan ook deze groep van ondernemers op een efficiënte en goedkope manier zorgen voor een correcte boekhouding. Met een eenvoudig (en gratis) boekhoudpakket zoals Excel kan een ZZP’er al een heel eind op weg komen.


Makkelijke Software om de Administratie Bij te Houden

Kosten vs baten
Natuurlijk wil je als zelfstandige je tijd zo efficiënt mogelijk indelen. Veelal geldt: een uur niet gewerkt, is een uur niets verdiend. Het is dan ook voor vele ZZP’ers een doorn in het oog om uren werk te besteden aan het bijhouden van de administratie. Tegelijkertijd staat deze ondernemer er ook bij stil dat het uitbesteden van deze taken aan een externe deskundige, mogelijk nog veel meer zal kosten. Het is goed om een zorgvuldige afweging te maken van deze kosten tegenover je eigen omzet die je moet laten liggen als je de boekhouding helemaal zelf doet. Zo kom je er al snel achter welke aanpak het meest rendabel is voor jou.

Boekhouden hoeft niet duur te zijn
Ook al kies je er voor om een deel van je boekhouding uit te besteden; je kan de kosten er van zelf in de hand houden. Besteed enkel uit wat je zelf niet kan doen. Voor de overige taken, kan je gebruik maken van eenvoudige en goedkope software. Voor een standaard boekhouding is het zelfs al mogelijk om met een gratis pakket zoals Excel een heel eind op weg te komen. Je kan je dan laten adviseren door een boekhouder over de punten waarover je onzeker bent of niet over de juiste kennis beschikt (bijv. aangiftes).

1 opmerking:

  1. Er zijn bepaalde bedrijfstakken waar een boekhouder kaas van moet hebben gegeten agrarische administratie is bijvoorbeeld een daarvan. Als ondernemer kan je dan met een gerust hart de administratieve taken overhevelen aan een derde.

    BeantwoordenVerwijderen